ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ


Η ιστορία του Λαογραφικού μουσείου της Βύσσας ξεκινά τη δεκαετία του '70, όταν δάσκαλοι και καθηγητές που δίδασκαν στην κοινότητα της Βύσσας και οι οποίοι ορμώμενοι από αγάπη για την παράδοση της, άρχισαν τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού στα τρία δημοτικά σχολεία της Νέας Βύσσας, δημιουργώντας έτσι μια αξιοζήλευτη συλλογή. Αυτή η πρώτη συγκέντρωση όλου αυτού του υλικού οδήγησε στην ανάγκη της ίδρυσης του χώρου που θα φιλοξενούσε όλο αυτό τον πλούτο. Ο χώρος αυτός βρέθηκε στο κτήριο του Πνευματικού κέντρου.

Το 1987 παραχωρείται όλο το λαογραφικό υλικό και των τριών δημοτικών σχολείων στον Πολιτιστικό σύλλογο Νέας Βύσσας "Στέφανος Καραθεοδωρής", καθώς και κάποιες προθήκες φύλαξης του παραπάνω υλικού για την καλύτερη συντήρηση και προβολή του. Αργότερα η αίθουσα του Λαογραφικού μουσείου χρησιμοποιήθηκε από το Δήμο Βύσσας με αποτέλεσμα τη μεταφορά του υλικού του σε χώρο που δεν ήταν κατάλληλος για τη φιλοξενία των εκθεμάτων. Το 2005 με αίτημα του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο Δήμος Βύσσας παραχώρησε το κτήριο του 3ου δημοτικού σχολείου Νέας Βύσσας, το οποίο πια δε λειτουργεί, για την εγκατάσταση και ίδρυση του Λαογραφικού μουσείου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάιο του 2007. Στο οικοδόμημα αυτό, το οποίο περιλαμβάνει 5 αίθουσες, χρειάστηκε να τελεστούν εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης προκειμένου να μπορέσει να φιλοξενήσει το λαογραφικό υλικό και στο σημείο αυτό η συμβολή του Δήμου Βύσσας ήταν καθοριστική. Παρόλες όμως αυτές τις εργασίες ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα που συμβάλλουν αρνητικά στη συντήρηση των εκθεμάτων.

P8220340.jpg

Παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης και με βάση το ήδη συγκεντρωμένο υλικό, ο Σύλλογος συγκέντρωσε μεθοδικά οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως έκθεμα του Λαογραφικού μουσείου.

Το μεράκι των μελών του Δ.Σ. σε συνδυασμό με τη συγκινητική διάθεση προσφοράς όλων των Βυσσιωτών, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση ενός αξιόλογου λαογραφικού υλικού, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα από τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων, οικιακά σκεύη, εργαλεία, εικόνες, παραδοσιακές ενδυμασίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Μπαίνοντας ο επισκέπτης στο κτήριο του Μουσείου συναντά στο διάδρομο αναρτημένες φωτογραφίες στους τοίχους, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή των κατοίκων σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής.2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Προχωρώντας στη μεγάλη ενιαία αίθουσα συναντά μια συλλογή από παλιές εικόνες που έφεραν οι κάτοικοι από το παλιό χωριό, τη Μπόσνα της Αδριανούπολης, πλήθος από οικιακά σκεύη, στολίδια των παραδοσιακών ενδυμασιών των γυναικών, παλιά χαρτονομίσματα, εργόχειρα και υφαντά και μια πλούσια συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές της Νέας Βύσσας. 11.jpg
12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16(2).jpg17.jpg18.jpg21.jpg22.jpg


Στη μικρή αίθουσα του Μουσείου δεσπόζει το εσωτερικού ενός παραδοσιακού δωματίου με κρεβάτι, σαντούρι, γήκο, μπισίκι, ξυλόσομπα και μπαούλο στρωμένο με εργόχειρα και υφαντά.

6.jpg7.jpg9.jpg10.jpg

Με συνέπεια και σεβασμό στην παράδοση του χωριού μας ο πολιτιστικός σύλλογος "Στέφανος Καραθεοδωρής" δημιούργησε αυτό το χώρο με σκοπό την καταγραφή και διάσωση της πολιτιστικής μας παράδοσης. Διότι είναι ωραίο να ατενίζουμε το μέλλον, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να στρέφουμε το βλέμμα μας και στο παρελθόν και να γνωρίζουμε τις ρίζες μας.