ΠΡΟΤΟΜΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Θ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ


protomi_karatheodori.jpg


Το έτος 1979, δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Στέφανος Καραθεοδωρής", στη κεντρική πλατεία της Νέας Βύσσας έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής του Στεφάνου Καραθεοδωρή (Ιατρού-Λόγιου), από τον ομώνυμο Σύλλογο, τιμώντας με αυτό τον τρόπο το συμπατριώτη Στέφανο Καραθεοδωρή, 112 χρόνια μετά το θάνατό του. Ακολούθως η οδός που περνά δίπλα από την προτομή μετονομάστηκε τιμητικά σε Οδό Καραθεοδωρή.
ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΤο Νοέμβριο του 2000 ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Στέφανος Καραθεοδωρής" και πληθώρα μελών του, επισκέφτηκαν τη πόλη του Μονάχου και τον τάφο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, προκειμένου να τελέσουν τρισάγιο στη μνήμη του συμπατριώτη τους, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του διεθνούς φήμης μαθηματικού. Στο τρισάγιο παρευρέθη εκτός των άλλων και η κόρη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, κ. Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή, η συγκίνηση της οποίας ήταν φανερή. Μετά το τέλος της τελετής η κ. Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή παρέθεσε γεύμα στα μέλη του Συλλόγου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στο Σύλλογο, καθώς και τη χαρά της για την παρουσία του εκεί.
ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Βιβλίο με τίτλο "ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ" εκδόθηκε το 1989 από τον πολιτιστικό σύλλογο Νέας Βύσσας "Στέφανος Καραθεοδωρής". Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θέλοντας να τιμήσει τους προγόνους του και να αναδείξει το έργο τους, ανέθεσε στον αείμνηστο Τάκη. Χρ. Τσονίδη τη συγγραφή αυτού του αξιόλογου βιβλίου 350 περίπου σελίδων, το οποίο δίνει τεκμηριωμένες πληροφορίες για το γένος Καραθεοδωρή, και τη δράση των μελών του, ξεκινώντας από το Γενάρχη Στέφανο Καραθεοδωρή (1789-1867) και καταλήγοντας στον διεθνούς φήμης μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873-1950). Ξεκινώντας δηλαδή από την αρχή του γένους των Καραθεοδωρήδων και φθάνοντας στο τέλος του.

Στο βιβλίο, ο Στέφανος Καραθεοδωρής και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή εμφανίζονται ως οι σημαντικότερες προσωπικότητες με την πλέον πολυσχιδή δράση, την τεράστια μόρφωση και το υπερμέγεθες έργο τους, για τους οποίους η ελληνική ιστορία οφείλει να "οικοδομήσει" χρυσές σελίδες προκειμένου να διδάξει στις γενιές που ακολουθούν τα έργα τους, γεγονός που θα τους κάνει για μία ακόμη φορά περήφανους για την καταγωγή τους.


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας "Στέφανος Καραθεοδωρής" τέλεσε στη μνήμη του Διεθνούς φήμης μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Νέας Βύσσας στις 2 Φεβρουαρίου ημέρα του θανάτου του. Στο μνημόσυνο εις μνήμη του παρευρέθησαν τοπικόι άρχοντες, καθώς και πλήθος κόσμου από τη γενέτειρά του τη Νέα Βύσσα.


EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΒΥΣΣΕΙΑ 2001" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Στο μεγάλο Έλληνα μαθηματικό διεθνούς φήμης και Βυσσιώτη στην καταγωγή, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ήταν αφιερωμένες οι εκδηλώσεις "Βύσσεια 2001" τις οποίες διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας "Στέφανος Καραθεοδωρής".

Ο κοσμήτωρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θωμάς Βουγιουκλής, προσφώνησε ομιλία με θέμα "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, μια μαθηματικώς καθολική σκέψη", ενώ στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των συγγραφέων Δέσποινας Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου και Δέσποινας Βλαχοστεργίου- Βασβατέκη με τίτλο "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο σοφός Έλλην του Μονάχου".


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Το Σεπτέμβριο του 2000, ο Κοσμήτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Καθηγητής της έδρας των μαθηματικών του Παιδαγωγικού τμήματος της Αλεξανδρούπολης κ. Βουγιουκλής, διοργάνωσε στη Νέα Βύσσα, με τη συνδρομή και του Πολιτιστικού συλλόγου της Νέας Βύσσας "Στέφανος Καραθεοδωρής", ένα Παγκόσμιο μαθηματικό συνέδριο προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του διακεκριμένου και λαμπρού αυτού επιστήμονα.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τον Κόσμο κατέφθασαν στη Νέα Βύσσα και μίλησαν για το έργο του Παγκοσμίου φήμης Μαθηματικού προσδίδοντάς του το κύρος που του αναλογεί.

Η εκδήλωση αυτή, την οποία τίμησε με την παρουσία της και η κόρη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή κ. Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή, γέμισε με χαρά και υπερηφάνεια όλους τους κατοίκους της Νέας Βύσσας, οι οποίοι πάντα ένιωθαν και συνεχίζουν να νιώθουν υπερήφανοι για το λαμπρό γένος των Καραθεοδωρήδων.

Ευχή όλων μας είναι να διοργανωθεί στο άμεσο μέλλον και ένα δεύτερο συνέδριο προς τιμή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, γενέτειρα του γένους του.