ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας “Στέφανος Καραθεοδωρής” ανακοινώνει ότι ξεκινούν τα πρώτα μαθήματα για τα χορευτικά τμήματα. Πρώτοι ξεκινούν οι μικροί μας χορευτές την Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2013 και συγκεκριμένα το μικρό τμήμα στις 11:00 π.μ. και το μεγάλο στις 12:00 π.μ. Το τμήμα ενηλίκων ξεκινάει λίγο αργότερα την Τέταρτη 09 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 08:00 μ.μ. Όσοι επιθυμούν τα μαθήματα θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Βύσσας και θα συνεχίζονται τις ίδιες μέρες και ώρες.


Ιστορική ανακρίβεια, έλλειψη ιστορικής γνώσης ή εσκεμμένη καπηλεία;

Με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή” στην Κομοτηνή και την εκδήλωση με τίτλο “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή επιστροφή στην πατρίδα του”, δόθηκε το έναυσμα για την έκρηξη μιας πλειάδας αντιδράσεων από απλούς ανθρώπους αλλά κυρίως από ανθρώπους της επιστήμης και των γραμμάτων.
Θεωρούμε χρέος μας να τοποθετηθούμε ανεπιφύλακτα απέναντι σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα.
Αναφερόμαστε στην κατάφωρη και συστηματική παραβίαση της ιστορικής αλήθειας, μιας αλήθειας που φέρει τη σημαίνουσα αυτή προσωπικότητα να έλκει την καταγωγή της από την Ανατολική Θράκη, το παλιό Μποσνοχώρι, του οποίου ζωντανή συνέχεια αποτελεί η Νέα Βύσσα, το γεωγραφικό αυτό ακροπύργιο του ακριτικού Ελληνισμού.
Η ιστορία συνιστά για μας συνέχεια. Είναι δεσμός των περασμένων με τα μελλούμενα, δεσμός ανθρώπινος και πνευματικός, μία ισόρροπη σύνθεση του παλιού με το καινούριο, ένας γόνιμος διάλογος του χθες με το σήμερα, που μας βοηθά να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη αντίληψη της πολιτισμικής μας ταυτότητας και αποτελεί έρεισμα για την ηθικοπνευματική μας ανάπτυξη.
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρείται άσβηστη και έχοντας πεποίθηση ότι το παρελθόν ζει μέσα στο παρόν σαν συνειδητή αναβίωση διατρανώντας την αξία και υπογραμμίζοντας την πολιτισμική μας συνέχεια, δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε δυσαρέσκεια , οργή και αγανάκτηση εναντίον όσων κατά καιρούς καπηλεύονται την ακρίβεια της ιστορικής μας πληροφόρησης και ερίζουν για την καταγωγή του αξιόλογου μαθηματικού φτάνοντας συχνά στα όρια της πρόκλησης και ανάγοντας τις ρίζες του μακριά από τα γεωγραφικά μας όρια, στην περιοχή της Κομοτηνής.
Για μας που βρισκόμαστε στα μετερίζια του Ελληνισμού, ουσιαστικά δεμένοι με την ιστορία και την παράδοσή μας, γνώστες του παρελθόντος μας, αθεράπευτοι νοσταλγοί της ακριτικής μας γης και θεματοφύλακες των παραδοσιακών αξιών, κάθε ιστορική ανακρίβεια πονά και πληγώνει…
Είναι λοιπόν καιρός να δοθεί τέλος σ’ αυτήν την αδιάκοπη παραποίηση και παραδοξολογία . Η ιστορία, που τίμησε απλόχερα αυτόν τον απομακρυσμένο και συχνά πονεμένο τόπο χαρίζοντας του έναν θησαυρό γνώσης και επιστήμης, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ζητήσει την ανταπόδοση της… μας «γνέφει» να δικαιώσουμε την προσφορά της και κυρίως να καταστήσουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι κανένα ιστορικό δικαίωμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ότι είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την μοναδικότητα και τη σημαντικότητα αυτού του τόπου, που ανέδειξε το μαθηματικό συλλογισμό, πήρε επάξια τη θέση του στην παγκόσμια μνήμη, ως γενέτειρα ενός εξαίρετου επιστήμονα και κληροδότησε ένα αρχέτυπο κουλτούρας και μια νέα αντίληψη ζωής βασισμένη στη σκέψη και το πνεύμα αυτής της φωτεινής προσωπικότητας.
Κάνουμε σαφές προς όλες τις μεριές πως δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ανήκει σε όλους τους Έλληνες με όλα όσα συμβολίζει, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα με όλα αυτά που έχει προσφέρει, μέσα από το έργο του.
Δεν μπορούμε όμως να κρύψουμε την δυσαρέσκεια μας μ’ αυτήν την εξέλιξη και αναφερόμαστε στα εγκαίνια του μουσείου “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή” στην Κομοτηνή γιατί ήταν μια ιδέα, ένα όραμα που γεννήθηκε στη Νέα Βύσσα εδώ και είκοσι χρόνια και που συστηματικά και μεθοδικά δουλέψαμε και δουλεύουμε γι’ αυτό και για το οποίο έχουν γίνει σημαντικά βήματα ώστε να υλοποιηθεί το μουσείο στη Νέα Βύσσα και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην παραχώρηση οικοπέδου από την Κτηματική Εταιρία, στην έκδοση οικοδομικής άδειας, στην ολοκληρωμένη μελέτη που διαθέτουμε.
Παραδεχόμαστε τις όποιες παραλείψεις και καθυστερήσεις μας, γεγονός όμως που δεν νομιμοποιεί κανέναν να έρχεται από θέση ισχύος και να κλέβει το όραμα μιας ολόκληρης περιοχής του βορείου Έβρου.
Θέλουμε να κάνουμε γνωστό σε όλους πως δεν εγκαταλείπουμε το όραμα μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με οδηγό την ιστορική αλήθεια.